söndag 17 februari 2008

KRAV ett krav från dottern...

I går kväll blev vi alltså bjudna på KRAV-kvällsmat hos yngsta dottern Wictoria.

Hon är väldigt duktig på att baka och igår kväll hade hon bakat två sorters bröd, ett vitt och ett lite grövre med dinkelmjöl. Hon berättade att hon köpt mjöl från Saltå kvarn, men även köper från Bertekvarn, då dessa mal sitt mjöl med stenvalsar, som bevarar vitaminer och mineraler, vilket annars går till spillo vid malning.

På Saltå Kvarns produkter hittar du två ekologiska kontrollmärken; Demeter och KRAV. Dessa båda märken garanterar att produkten uppfyller kraven som EU ställer för att en vara ska få kallas ekologisk. EUs regler är så kallade minimiregler och de enskilda medlemsländerna får gärna ställa strängare krav. I Sverige har Jordbruksverket givit KRAV och Demeterförbundet rätten att sköta kontrollen av ekologisk mat.

Vi fick även riktigt smör på brödet för även det är kravmärkt. Hon serverade till detta en KRAV-märkt ost, som var väldigt god och faktiskt inte dyrare än den ost vi själva köper. Apelsinmarmelad fick vi också, men nog tyckte jag att 29 kr för en liten burk är dyrt! Ekologisk paprika var också avsevärt dyrare med 22 kr för två ordinära paprikor.

 Vad vi än tycker så var maten väldigt god och jag är beredd att hålla med Wictoria om att den faktiskt smakade mer. Givetvis fick vi KRAV-märkt kaffe också!

Inga kommentarer: